Gelukkig is het ons nét niet overkomen: Alex kreeg de waterpokken toen we net 2 dagen op Bali waren. Maar vliegen met een baby die de waterpokken heeft mag in de meeste gevallen niet. En dat is natuurlijk enorm zuur als je je maanden hebt verheugd op die welverdiende vakantie! Maar waarom mag je eigenlijk niet vliegen met een baby of kind met de waterpokken?
Stadia van de waterpokken
Eerst is het goed om duidelijk te hebben: 'Wat zijn de waterpokken precies en hoe komen ze tot uiting?'.
Waterpokken worden verspreid door de lucht via druppeltjes die vrijkomen uit de neus, mond of keel van een besmet kindje. De besmettelijkheid begint ongeveer 1 tot 2 dagen voor het verschijnen van de huiduitslag. Het duurt totdat alle blaasjes zijn ingedroogd en er korstjes verschijnen. Dit betekent dat je baby al anderen kan besmetten terwijl je nog niet eens weet dat hij of zij de waterpokken heeft.
Alex was al besmet geraakt met het virus in Nederland en dit kwam dus pas op Bali tot uiting. De eerste dagen heeft hij dus wellicht anderen aangestoken. Maar hij had geen koorts en was gewoon zijn vrolijke zelf.
Wanneer mag je baby vliegen met de waterpokken?
Ik kan me voorstellen dat je geen idee hebt wat je moet doen als blijkt dat je baby voor je vliegreis ineens de waterpokken krijgt. Kan je nog wel vliegen met een baby met de waterpokken?
Eigenlijk komt het op het volgende neer: wanneer je baby nog in de besmettelijke fase zit, mag je in de meeste gevallen NIET vliegen. Dit is dus het geval tot ALLE korstjes zijn ingedroogd.
Neem altijd contact op met je luchtvaartmaatschappij om hun exacte beleid te checken. Zij kunnen je advies geven over de beste manier om te handelen, zoals het omboeken van je vlucht of het aanvragen van een medische verklaring.
Waarom mag je niet vliegen met de waterpokken tijdens de besmettelijke fase?
De waterpokken zijn superbesmettelijk. Het virus wordt snel verspreid door druppeltjes in de lucht en door direct contact met de blaasjes. Ga je vliegen met een baby die de waterpokken heeft? Dan is de kans dus groot dat anderen, vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem, zwangere vrouwen en pasgeborenen baby's, worden besmet. En voor hen kunnen de waterpokken erg gevaarlijk zijn.
Tip: Weet je dat de waterpokken heersen op het kinderdagverblijf en ga je binnenkort vliegen? Hou je kindje dan even thuis als dat kan. De kans is namelijk heel groot dat hij/zij de waterpokken ook gaat krijgen. Ik wist het te laat (paar dagen voor de vlucht), anders had ik Alex absoluut een weekje thuis gehouden!
Daarnaast kunnen de symptomen van waterpokken (jeukende blaasjes, koorts, hangerigheid), je vlucht met je baby erg ongemakkelijk maken. Het is daarom goed om te wachten tot de pokken niet meer besmettelijk zijn en de symptomen zijn afgenomen voordat je gaat vliegen, zowel uit respect voor andere passagiers als voor je eigen gemak (en die van je baby natuurlijk).
Een 'Fit to Fly' verklaring voor de waterpokken aanvragen (medische verklaring)
Weet je zeker dat je baby of kind niet meer besmettelijk is? Dan kun je een medische verklaring voor de waterpokken aanvragen. Het verkrijgen van een 'Fit to Fly' verklaring voor waterpokken is afhankelijk van het beleid van de luchtvaartmaatschappij en de eisen van het land van bestemming. Over het algemeen kun je de volgende stappen volgen:
Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Vraag of ze een Fit to Fly verklaring vereisen voor passagiers met de waterpokken en zo ja, wat de specifieke vereisten zijn.
Bel je huisarts om de verklaring aan te vragen. Je arts zal je baby onderzoeken en beoordelen of hij of zij gezond genoeg is om te vliegen.
Vraag je huisarts om de verklaring op te stellen waarin staat dat je baby niet meer besmettelijk is en gewoon kan vliegen. Zorg ervoor dat de naam en handtekening van de huisarts op de verklaring staan, evenals het logo en contactgegevens van de praktijk.
Controleer of de verklaring voldoet aan de eisen van de luchtvaartmaatschappij en het land van bestemming. Mogelijk moet het binnen een bepaalde periode zijn afgegeven voorafgaand aan je vlucht.
Bewaar de verklaring goed en neem het mee naar de luchthaven op de dag van je vlucht. Hou het bij de hand voor het geval je het moet tonen aan het personeel van de luchtvaartmaatschappij of de douaneautoriteiten.